Altijd de juiste gaarheid bij het bereiden van dikke stukken vlees, wild, gevogelte en vis, ook al wijkt uw oventemperatuur af. In principe kan er niets mis gaan.
Een kerntemperatuur meter is een meethulp die digitaal temperatuur weergeeft, deze is uitgerust met een temperatuursensor die in het vlees wordt geprikt.
Het laat toe dat er met lagere temperaturen kan worden gewerkt, waardoor de vleessappen in het vlees bewaard blijven hetgeen de malsheid en structuur ten goede komt.
Om salmonella besmetting te voorkomen is voor kip, kalkoen en varkensvlees een hogere kerntemperatuur vereist!
De aanschaf van een kerntemperatuurmeter vergt geen grote investering, Ikea verkoopt deze voor minder dan 10,00 euro.
Voorbereiding
Kruid het vlees volgens receptuur, maar voeg géén zout toe !!!
Het vlees mooi aanbraden in de pan of braadslee. Steek vervolgens de meetdraad/pen in het dikste deel van het vlees, vermijdt contact met botten!!! en plaats het vlees in een voorverwarmde oven. Zodra de kerntemperatuur wordt bereikt is het vlees klaar.
Zout het vlees, verpak het in aluminiumfolie en laat het geheel een minuut of 10 rusten, het vlees gaart nog 1 à 2 graden door.
Temperatuurtabel |
|
|
|
Vleessoort |
Well-done |
Rose |
Rood |
Kip |
80 C |
|
|
Kalkoen |
85 C |
|
|
Varkensvlees |
75 C |
68-70 C |
|
Varkenshaas |
75 C |
68-70 C |
|
Kalfsvlees |
70-75 C |
60-65 C |
|
Rundvlees |
60-65 C |
50-55 C |
48-50 C |
Lamsvlees |
70-75 C |
60-65 C |
|
Eend |
67 C |
|
|
Eendenborst |
60-65 C |
50-55 C |
|
Pastei |
72-74 C |
|
|
Terrines |
60-70 C |
|
|
Foie gras |
60 C |
|
|
Witvis |
60 C |
|
|
Zalm |
45 C |
|
|
(zalm)Forel |
50 C |
|
|
Makreel |
65 C |
|
|
Serveertips
U kunt deze temperatuurmeter ook gebruiken bij het bereiden van dikke stukken vlees in de braadpan of op de BBQ, tijdens deze bereiding de sensor keer op keer na het meten verwijderen.