· 

Slow-cooker

Slow cookers zijn er in alle vormen en maten. Ze werken nagenoeg allemaal op dezelfde manier.

 

Een slow cooker is een elektrisch keukenapparaat dat gerechten voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereidt. Hierdoor wordt vlees extra zacht en blijven voedingsstoffen beter behouden. Door de langzame manier van garen lopen alle smaken in elkaar over en zullen gerechten veel smaakvoller worden.

 

Koken met een slow cooker is in principe redelijk simpel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Het rauwe eten en een vloeistof worden in de slow cooker geplaatst. Sommige recepten willen dat de vloeistof eerst is voorverwarmd. U sluit de deksel en zet de slow cooker aan. Het verwarmingselement verwarmt het eten, meestal tussen de 80-95 graden. De inhoud wordt afgesloten door de pot en deksel, er ontsnapt dan ook geen warme waterdamp, hierdoor blijft de inhoud op een constante temperatuur en heeft u minder water, bouillon of andere vloeistof nodig dan normaal.

 

De simpelste slow cookers hebben meestal maar een paar warmtestanden en moeten handmatig worden uitgeschakeld. De luxere slow cookers hebben soms een computergestuurde timer die programma's kan volgen zoals twee uur op een lage stand gevolgd door twee uur op een hoge stand.

 

Een Slow Cooker is ontwikkeld om hetzelfde resultaat te verkrijgen als vroeger, toen gerechten in grote pannen en gedurende vele uren langzaam gestoofd werden, vol aroma, sappig en mals.

Met een slowcooker kunt u in de tussentijd andere dingen doen. Hiermee heeft u een apparaat in huis wat perfect in onze hectische tijd past.

Laat de gerechten altijd ruime tijd stoven. Het is bijna onmogelijk om in een Slow Cooker iets aan te laten koken, zeker als u de lage stand (low) gebruikt.

 

De recepten kunnen zowel op hoge als lage temperatuur gekookt worden, alleen de kooktijd veranderd. Controleer altijd of de uitneembare aardewerkschaal of pan met ingrediënten en/of vloeistoffen tenminste voor 1/4 tot max. 1/2 gevuld is. Een hoge luchtvochtigheid, koud water en koude ingrediënten kunnen de kooktijden in een Slow Cooker enigszins beïnvloeden.

Uw huidige recepten kunnen door een halvering van de vochthoeveelheid een aanzienlijke tijdwinst in de kooktijd opleveren.

Bij het koken in een Slow Cooker wordt het grootste deel van het vocht in het gerecht vastgehouden. Blijkt dat aan het einde van de kooktijd alsnog teveel vocht aanwezig is, neemt u dan de deksel af en zet u de slow cooker ongeveer 30-45 min op de hoogste stand (high) totdat voldoende vocht verdampt is. Of u kunt het vocht indikken door maizena toe te voegen. Als u het gerecht klaar maakt in het midden van de kookschaal op de Low stand hoeft u niet tot slechts af en toe te roeren. Bij bereiding op de High stand daarentegen zorgt het omroeren voor meer aroma.

 

De verschillende soorten slow-cookers

Je hebt 3 verschillende soorten:

De slowcooker

De saute-slowcooker

De multicooker

 

In de slowcooker kun je slowcooken. Wil je vlees of uien aanbakken moet je dat in een aparte pan doen.

Bij de saute-slowcooker heb je de mogelijkheid de pan van de slowcooker, van de slowcooker af te nemen en vlees of bv uien aan te bakken op het fornuis. (kijk altijd of de gekozen slowcooker geschikt is voor uw fornuis).

De Multicooker. Hierin kun je IN de slowcooker vlees of bv uien aanbakken (sauteren), slowcooken, bakken, braden en stomen.

Hoeveel graden bereikt een slow-cooker

Een slowcooker heeft 2 instellingen: HIGH (ongeveer 90 tot 100 graden) en LOW (ongeveer 80 tot 90 graden) en vaak ook een warmhoudstand: (ongeveer 60 tot 70 graden).

Om de kooktijd bij uw recepten om te rekenen heb ik ook een omrekentabel op deze site geplaatst.

 

Room en zure room in de slow-cooker

Room en zure room hebben de neiging om af te breken tijdens een lange kookperiode.

Indien mogelijk, voeg room en zure room tijdens het laatste uur van het slow-cooken toe.

 

Bereiding van vlees en gevogelte

Kies bij aankoop van vlees de magerste stukken uit.

Verwijder zoveel mogelijk het zichtbare vet van vlees en gevogelte.

Verwijder van kip en ander gevogelte het vel, daardoor voorkomt u dat vet oplost en extra vocht aan het gerecht toevoegt.

Hele stukken poulet kunnen door het slow cooking proces veel vocht en vet vormen.

Snijd het vlees voor suddergerechten in stukken van 2,5 – 3 cm. groot.

Slow cooking is ook zeer geschikt voor minder malse stukken vlees.

 

Bak vlees en gevogelte even kort aan voordat u gaat slow cooking.

Door het kort aanbakken (sauteren) van vlees en gevogelte wordt het vlees eerst dichtgeschroeid, bruin en blijven de meeste sappen behouden, intensiveert de smaak en wordt het vlees malser.

Het geeft gelijktijdig andere ingrediënten zoals uien, peper en knoflook een vollere smaak.

Aanbakken duurt wel wat langer en is niet echt nodig, maar het resultaat loont de moeite.

Gebruik voor het aanbraden een pan met anti aanbaklaag, zodat u weinig olie nodig heeft.

Heeft u een multi-cooker van crock-pot dan kunt u gewoon aanbakken in de slow-cooker.

Het vlees uit een Slow Cooker is mals, rijk van smaak en gemakkelijk te snijden.

Door het lange langzame en gesloten kookproces wordt het bind- en spierweefsel van het vlees zacht.

Als u deze methode gebruikt kunt u ook met goedkopere stukken vlees een uitstekend resultaat krijgen.

 

Slow-cooking

Voor stoven (slow-cooking) is het toevoegen van vocht noodzakelijk. Vul de aardewerkschaal tot het vlees voor een derde bedekt is.

Het vlees bruint tijdens het stoven niet!

Als u een bruine kleur wenst kunt u het vlees eerst aanbraden (sauteren).

 

Groente in de slow cooker

Groente in gelijkmatige kleine stukken snijden om een egaal kookproces te krijgen.

Bevroren groenten dienen eerst ontdooit zijn voordat het bij de andere ingrediënten in de slow cooker gevoegd kan worden.

Als vlees en groente samen in de slow cooker gebruikt worden, kan groente op een lagere temperatuur gegaard worden dan het vlees.

Voor het beste resultaat legt u de groente op de bodem en aan de zijkanten van de kookschaal en hierop het vlees.

Of wat ik meestal doe: Ik voeg groenten pas 1 uur voor het einde van de kooktijd toe waardoor ze lekker mals en toch knapperig blijven.

 

Gedroogde bonen en peulvruchten in de slow cooker

Voor zover het mogelijk is, kunt u het beste gedroogde bonen en peulvruchten een nacht laten wellen voor gebruik.

Laat ze uitlekken en verdeel ze in de kookschaal, doe er zoveel water bij dat de eigen omvang verdubbeld kan worden.

Kook de bonen 2-4 uur of totdat ze zacht zijn op de hoogste temperatuur (high).

Geweekte bonen en peulvruchten zijn iets sneller klaar.

 

Laat de deksel op de slow-cooker

Als de deksel van de slow-cooker afgenomen wordt, zal de slow-cooker het warmteverlies niet snel goedmaken.

Er ontsnapt veel warmte elke keer dat de deksel afgenomen wordt.

Vermijd het veelvuldig afnemen van de deksel om even te controleren of te roeren.

Verwijder de deksel nooit tijdens de eerste twee uren bij het bakken van brood of taarten.

Roeren is niet nodig als er op de stand LOW gekookt wordt.

Tijdens korte kooktijden op HOOG wordt de verspreiding van aroma’s verbeterd door af en toe te roeren.

 

Hoe zit het met het stroomverbruik van de slow-cooker?

De tijden voor recepten in een slow-cooker zijn veel langer dan de kooktijd in bv een oven. Echter aan het energie verbruik zul je het niet merken.

6 uur slowcooken op 180 – 220 watt kost gemiddeld 0,30.

6 uur koken in een oven kost: 3,30.

Je kunt dus 11 uur slowcooken in vergelijk met 1 uur je oven aanzetten.

 

Nog een paar tips:

Laat vlees, gevogelte en groenten altijd eerst ontdooien.

Dep vlees, gevogelte en groenten altijd droog met keukenrol.

Verwijder het zichtbare vet en huid van vlees en gevogelte.

Vlees en gevogelte hebben op de stand ‘High’ stand tenminste 6-7 uur kooktijd nodig (anders blijft het rauw).

Let erop dat de schaal voor tenminste 1/4 tot 1/2 gevuld is met vocht en ingrediënten.

Voeg groenten het laatste uur toe en niet gedurende de volledige kooktijd als u groenten zo wil eten.  Zo verliest u minder vitamine.

Zijn de groenten in het recept bedoeld als smaakversterker van het gerecht dan kunt u deze vanaf het begin van de kooktijd toevoegen.

Moet je kruiden zoals kruidnagels en jeneverbessen toevoegen die voor het eten verwijderd moeten worden? Gebruik dan een thee-ei. Dit is gemakkelijk te verwijderen en zuiver te maken.