· 

Een nieuwe BBQ

Ik bent al wat langer bezig met barbecueën en heb uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik laat een van mijn wensen in vervulling gaan. Er komt een kamado in de achtertuin. Dus het is tijd om op onderzoek te gaan.

Natuurlijk heb ik hier en daar al eens gekeken wat de mogelijkheden zijn. Maar de beslissing is nu genomen.

 

Er komen twee vragen boven drijven “Welke kamado moet ik kopen?” en “Welke kamado is het best?”.

2 vragen die heel relevant lijken maar achter af gezien niet van belang waren. 

 

De vraag moet eigenlijk zijn: “Wat is de beste kamado voor mij?”

De makkelijkste keuze zou zijn om te gaan voor een Big Green Egg. Het bekendste merk op de markt en zeker een goede keuze. Maar het is niet de enige goede kamado op de markt. De afgelopen jaren zijn er veel merken bijgekomen en daar zitten een paar kamado’s bij die de moeite waard zijn om eens nader te bekijken.

 

Om tot een keuze te komen ben ik op onderzoek gegaan via internet. Op barbecue fora heb ik gezocht naar de ervaringen met verschillende kamado’s. Natuurlijk vind je een hoop mensen die extreem voor of tegen bepaalde merken zijn. Maar over het algemeen vertellen de meeste eigenaren eerlijk over hun aankoop en hun ervaringen. Dan lees je ook wat de kwaliteit is na jaren gebruik. Ik kan je vertellen dat er heel erg veel informatie te vinden is.

 

Zo kwam ik tot een lijstje met vragen waar ik een antwoord op moest geven:

  • Wat is mijn budget?
  • Voor hoeveel mensen wil ik gaan barbecueën?
  • Welke accessoires heb ik nodig?
  • Met welke kwaliteit neem ik genoegen?

Wat is mijn Budget?

Dit is wat mij betreft de eerste vraag die beantwoord moet worden. Je kunt al een kamado kopen vanaf € 200. Terwijl de duurste rond de € 3.000 de deur uit gaat. De prijs waar je rekening mee moet houden is rond de € 800 tot € 1000. In die prijscategorie vind je een hoop kwalitatieve kamado’s. De kleinere zullen er net onder liggen en de grotere modellen er boven. Vind je dat teveel geld dan is een kamado misschien niets voor jou. Natuurlijk is het een hoop geld. Maar daar krijg je wel een prachtig stuk gereedschap voor waar je echt jarenlang plezier van gaat hebben.

 

Voor hoeveel mensen wil ik gaan barbecueën?

Omdat we met kinderen en vrienden regelmatig bij elkaar komen om samen gezellig te eten is het voor mij een must dat de kamado niet te klein is. Uiteindelijk gekozen voor een diameter van 47 cm. In eerste instantie leek hij vrij groot maar gaande weg bleek dat de juiste keus te zijn. Zeker als je regelmatig met 8 tot 10 mensen gezellig gaat eten.

Daar komt nog bij dat daar echte BBQ liefhebbers bij zitten, waaronder ikzelf.

 

Welk formaat kamado is dan voor jou het best? Nodig je wel eens vrienden uit, of heb je een klein gezin van 3 tot 5 personen dan begin je met een rooster formaat met een diameter tussen de 30 en 40 cm. Wil je vaker grotere stukken vlees bereiden of geef je wel eens een feestje dan ga je een maat groter en heb je een roostermaat nodig met een diameter van 45 tot 52 centimeter nodig. 

 

Welke accessoires zijn noodzakelijk bij een kamado?

Natuurlijk moet er een rooster en een hitteschild bij elke kamado geleverd worden. Al heb ik ze zelfs al zonder hitteschild gezien. Bij een aantal merken wordt er van alles en nog wat bijgeleverd en bij andere merken moet je alles zelf aanschaffen. Ook zijn er een aantal accessoires die je er uiteindelijk echt wel bij moet hebben. Zo heb ik de volgende accessoires aangeschaft, een aspook, een rooster lifter, grill-verhoger en een regenhoes. 

 

Ook kan het interessant zijn om te kijken naar specifieke kenmerken van een bepaalde kamado. Dat kan een kleur zijn, je zult maar niet van groen of rood houden, maar bijvoorbeeld ook een gasstarter. De Primo is bijvoorbeeld ovaal dat erg makkelijk is als je tegelijk direct en indirect wilt barbecueën. Andere merken lossen dit weer op door het meeleveren van een divider waarmee je 2 zones kunt creëren.

 

Wat is de kwaliteit van de kamado?

Wat betreft de kwaliteit hebben we het als eerste over het gebruikte materiaal voor de ketel en het deksel. 

In principe wordt er versterkte klei of cordoriet keramiek gebruikt voor het maken van de ketels en deksels. Van beide materialen kan je een goede kwaliteit kamado maken, maar wat is nu het verschil?

Cordoriet keramiek is een mix van Cordoriet, quartz en keramiek dat nauwelijks uitzet bij hoge temperaturen. Daardoor zal het keramiek steviger blijven en beter tegen hoge temperaturen kunnen. Cordoriet herken je aan de hele witte kleur aan de binnenkant van de ketel. Het voordeel van cordoriet is dat de samenstelling moet voldoen aan bepaalde eisen voordat het gebruikt kan worden.

 

Andere fabrikanten maken gebruik van versterkte klei. Deze klei wordt al 3000 jaar gebruikt als grondstof bij het maken van kamado’s. Het probleem met versterkte klei is dat de kwaliteit afhankelijk is van de samenstelling van deze klei. Bij de goedkopere merken nemen ze het vaak niet zo nauw met de controle en dan wordt er wel eens slecht gemengd of niet zorgvuldig gegoten waardoor er luchtbellen in de uitgebakken klei komen. Je begrijpt dat er dan sneller breuken kunnen ontstaan.

 

De dikte van de ketel is minstens zo belangrijk. Of er nu cordoriet of klei wordt gebruikt, dit zegt weinig als de wand van de ketel te dun is. Deze kamado’s houden de temperatuur slechter vast en isoleren veel slechter waardoor de temperatuur in de kamado te veel wordt beïnvloed door de buiten temperatuur. En dunnere ketels zullen natuurlijk makkelijker breken.